Έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

newsletter_Filippos_Kamarinobl-whΨΙΘΥΡΟΙ
4 Νοεμβρίου 2016 – 7 Ιανουαρίου 2017
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)

Έργα 24 γυναικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και το έργο ενός άνδρα καλλιτέχνη συναποτελούν τους «Ψιθύρους», τη νέα έκθεση που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έκθεση- παραγωγή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2015, η οποία εντάσσεται και στο πρόγραμμα του φετινού 57ουΦεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση, επιθυμεί να διερευνήσει τις καταθέσεις των καλλιτεχνών σε ζητήματα φύλου, ζητήματα ταυτότητας, φόβου και διαπιστώσεων που αφορούν σε απαγορεύσεις και κοινωνικούς κώδικες. Ταυτόχρονα θίγεται η δύναμη της κατάδυσης, χάριν της αναγνώρισης των τραυμάτων, στη διαδικασία της ζωής που παράγει η επεξεργασία της σκέψης αλλά και ο ψίθυρος του κυττάρου, καθώς βαίνει προς το γήρας.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο ανταλλαγών ανάμεσα στο ΚΣΤΘ και στο ΜΣΤΚ στον άξονα των κοινών τους ενδιαφερόντων , αναφορικά με το σώμα, το φύλο και τις ταυτότητες.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Εοζέν Αγκοπιάν, Ευγενία Αποστόλου, Αθανασία Βιδάλη, Αντώνης Βολανάκης, Αγγελική Δουβέρη, Joan Giordano, Μαίρη Ζυγούρη, Mary Hrbacek, Δήμητρα Ιωάννου, Μαριγώ Κάσση, Πόπη Κρούσκα, Καλλιόπη Λεμού, Μαρία Λοϊζίδου, Ελένη Λύρα, Renee Magnanti, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Adriana Molder, Βάλη Νομίδου, Αντωνία Παπατζανάκη, Χαρά Πιπερίδου, Αγγελική Σβορώνου, Χρυσούλα Σκεπετζή, Μαριάννα Στραπατσάκη, Πόπη Τσουκάτου, Μαίρη Χρηστέα
Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μ.Σ.Τ.Κρήτης
Συντονισμός έκθεσης: Κατερίνα Κουγιουμουτζή / ΜΣΤΚ, Δόμνα Γούναρη – Ειρήνη Παπακωνσταντίνου / Ιστορικοί Τέχνης-Επιμελήτριες ΚΜΣΤ

Μέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00. Ειδικά για τις δύο Κυριακές του ΦΚΘ, 6 & 13.11 το ΚΣΤΘ θα μείνει ανοιχτό, 10:00-18:00.

Παράλληλα

Η έκθεση «Ψίθυροι» πλαισιώνεται από μια σειρά παράλληλων δράσεων που περιλαμβάνει την περφόρμανς μακράς διάρκειας «Γραφείο Αποφόρτισης Κοινού» από την εικαστικό Ευγενία Τσανανά, με ανοιχτή πρόσκληση για το κοινό (ΚΣΤΘ, 5-13.11.2016), την προβολή του έργου της Δέσποινας Μεϊμάρογλου “Emergency exit” (ΟΛΥΜΠΙΟΝ, 3-13.11.2016) και της ταινίας «Χέρια: Η ζωή και οι έρωτες του ευγενέστερου των φύλων» των Stella Simon και Miklos Bandy (ΚΣΤΘ, 4.11.2016-7.01.2017), ενώ ξεναγήσεις σε μαθητές και στο ευρύ κοινό θα πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης από τους επιμελητές και τους μουσειοπαιδαγωγούς του ΚΜΣΤ.

Ευγενία Τσανανά
Γραφείο Αποφόρτισης Κοινού
Σε περιόδους προσωπικών ή κοινωνικών κρίσεων οι άνθρωποι τείνουν να απομονωθούν, καθηλωμένοι στην απογοήτευση και την δυστυχία τους. Ο πόνος όμως μπορεί να λιγοστεύει εάν μοιράζεται με άλλους. Η Ευγενία Τσανανά δημιουργεί με το Γραφείο Αποφόρτισης Κοινού ένα συμμετοχικό έργο με το οποίο επιχειρεί να προσφέρει άμεση συναισθηματική ανακούφιση στους επισκέπτες του ακούγοντας τους εφιάλτες τους, καταγράφοντάς τους και στη συνέχεια σβήνοντας τις καταγραφές και αποθηκεύοντας τα τρίμματα της σβηστήρας. Την τελευταία μέρα η καλλιτέχνης θα ρίξει τα τρίμματα στη θάλασσα. Μέσω της επανάληψης αυτής της διαδικασίας επί εννέα μέρες, το Γραφείο σκοπεύει να ελαττώσει συμβολικά το βάρος της συσσωρευμένης δυστυχίας που βαραίνει την πόλη, σε μία κοινή προσπάθεια με τους επισκέπτες του, με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Η αρχική ανάθεση και παραγωγή έγινε από το NEON + MAI με την ευκαιρία του προγράμματος AS ONE στο Μουσείο Μπενάκη (10.03-24.04.2016).
5-13 Νοεμβρίου 2016, 10:00-18:00 / Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, κλειστά
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης / Αποθήκη Β1 (Λιμάνι)

Δέσποινα Μεϊμάρογλου
Emergency exit, 2004. Βίντεο – εγκατάσταση, χωρίς ήχο, 1:50’
Το έργο της Δέσποινας Μεϊμάρογλου Emergency exit είναι βασισμένο στο έργο του γερμανού ζωγράφου Hans Holbein του νεότερου, Το Σώμα του νεκρού Χριστού στον τάφο, 1522. Η έμπνευση για τη δημιουργία του συγκεκριμένου έργου ήταν ένα άρθρο από το αστυνομικό δελτίο Τύπου γύρω από τον άγριο φόνο μιας νεαρής γυναίκας από τον εραστή της το 2004.
3-13 Νοεμβρίου 2016
ΟΛΥΜΠΙΟΝ, 5ος όροφος
Stella Simon και Miklos Bandy
Χέρια: Η ζωή και οι έρωτες του ευγενέστερου των φύλων, 1927-28 / 13’
Μουσική: Marc Blitzstein / Εκτέλεση: Marc Blitzstein
Τα χέρια χρησιμοποιούνται ως χαρακτήρες σε μια αφηγηματική ενότητα εμπνευσμένη από τον χορό. Γίνονται το μέσο μέσα από το οποίο διερευνάται η εμπειρία της θηλυκής φύσης και απεικόνισης. Ιχνηλατώντας πάνω στις παραδόσεις του πειραματισμού που απαντώνται στην διεθνή εικαστική σκηνή καθώς και τα κινήματα του φιλμ και της φωτογραφίας της δεκαετίας του 1920, η Ζίμον μεταμορφώνει μία απλή, μελοδραματική ερωτική ιστορία σε μια αβανγκάρντ φεμινιστική ταινία μικρού μήκους. – Jennifer Wild
4 Νοεμβρίου 2016- 7 Ιανουαρίου 2017
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης / Αποθήκη Β1 (Λιμάνι)

Ξεναγήσεις σε μαθητές
Επικοινωνία: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΚΜΣΤ, τηλ. 2310 589222

Ανοιχτές ξεναγήσεις στο ευρύ κοινό από τους επιμελητές και τους μουσειοπαιδαγωγούς του ΚΜΣΤ., κάθε Σάββατο στις 12:00, με το εισιτήριο εισόδου.

Από: ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ <newsletter@greekstatemuseum.com>

You may also like...