Έκθεση “Πομπηία. Εικόνες που σκέπασε η λάβα” στο Ιταλικό Ινστιτούτο.

Μαρία Σμαράγδα   Σκούρτα

«Πομπηία. Εικόνες που σκέπασε η λάβα»

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει

την έκθεση Ζωγραφικής – Γλυπτικής της εικαστικού Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα

με τίτλο: Πομπηία. Εικόνες που σκέπασε η λάβα

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:00,

στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47 Αθήνα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 21 Φεβρουαρίου έως 16 Μαρτίου 2019

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ:   Καθημερινές   15.00 – 19.00 Σάββατο: 11.00 – 13.00

https://pompeiantiqua.wixsite.com/marsmarskou

Το σημείο επιστροφής μου στην Τέχνη της Πομπηίας, χαρακτηρίζεται από ονειροπολήσεις γιατί οι ανθρώπινες επιστροφές γίνονται όταν το όνειρο παλεύει ενάντια σε όλες τις απουσίες. Κατώφλι ενός χώρου απονενοημμένου, μιας μνήμης τρομερής των παραδείσων, η Πομπηία γίνεται ο τόπος όπου οι αξίες εκτοπίζουν τα γεγονότα.

Αποκτώντας την συγκέντρωση της περιπλάνησης, μ’ένα σκέτο καλάμι, μια ηχώ και την φροντίδα της μούσας, οι ιστορίες του κόσμου ξαναγράφονται σ’ένα σχήμα καταφυγίου.

Το πραγματικό εικαστικό προιόν, εδώ, είναι η συνείδηση της μεγέθυνσης: το μεγάλο βγαίνει από το μικρό, η λεπτομέρεια (detail) μεγαλώνει τα αντικείμενα και επιχειρεί να καθορίσει την ζωή των αρχετύπων. Μια φύση, που ξεπερνώντας τις αντιθέσεις του θεματικού πλέγματος, ρευστοποιείται στην ποιητική θέαση. Εγκαταλείποντας τον διάκοσμο, ανακαλύπτουμε το ψηφίο σε αναρίθμητες παρουσίες μέχρι την συνήχηση.

Το έργο, ως μια αισθητική ανθρωπολογία και ζωολογία γεννά μια διαδικασία μέσα στην οποία η πράξη εξελίσσεται και πραγματώνεται ως συνάρτηση του αόρατου κόσμου. Η Πομπηία ανήκε στην εποχή των Μαντείων όπου οι Νύμφες αφύπνιζαν τις εσωτερικές επιταγές και αντίστοιχα η ζωγραφική και η Γλυπτική είναι πρόδρομα μορφώματα των Μουσών. (Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα)

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Η Σμαράγδα – Μαρία Σκούρτα ζει και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπούδασε Ζωγραφική, Γλυπτική και Χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας για 16 χρόνια, με δάσκαλους, τους Γ.Μόραλη, Ν.Κεσσανλή, Θ.Εξαρχόπουλο, Δ.Καλαμάρα και Γ. Λάππα. Παρακολούθησε μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ecole des beaux Arts (Paris) με δασκάλους τους Jeanclos και Garrant. Εκπονεί διδακτορική διατριβή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το 2005 επισκέφτηκε τον ιστορικό τόπο της Πομπηίας και ασχολήθηκε με την θεματική της Πομπηίας, εστιάζοντας στην χλωρίδα και την πανίδα όπως απεικονίζονται στις σωζόμενες τοιχογραφίες. Εξέθεσε μέρος της δουλειάς το 2009 και το 2012 και συνέχισε να εργάζεται μέχρι σήμερα ολοκληρώνοντας την θεματική ενότητα. Η συνολική έκθεση είναι αποτέλεσμα της σχέσης της καλλιτέχνιδος με την σύγχρονη τέχνη και παρουσιάζεται ως μουσειοσυσκευή που περιέχει δρώμενα, εγκατάσταση και έργα που λειτουργούν ώς αφήγηση.

e-mail: marsmarskou@gmail.com

Η εκδήλωση εντάσσεται στην πολιτιστική πρωτοβουλία TEMPO FORTE ITALIA ΕΛΛΑΔΑ 2019 της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα

    

 

Εκδήλωση   στο πλαίσιο της έκθεσης Πομπηία. Εικόνες που σκέπασε η λάβα της ελληνίδας εικαστικού Μαρίας Σμαράγδας Σκούρτα

27 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 19.00 

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Η Πομπηία στην Αθήνα

Συνάντηση με τον Carmelo Di Nicuolo, αρχαιολόγο, Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στην τύχη των τοιχογραφιών στυλ Πομπηίας στην Αθήνα κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα.

Θα προηγηθεί ξενάγηση της εν λόγω έκθεσης από τις 18.00

ΓΛΩΣΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

You may also like...