Έκθεση και εργαστήρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Έκθεση και εργαστήρια
ACTOPOLIS | Η τέχνη της δράσηςΕγκαίνια: Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, 19:00Χώρος: Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256)
Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής»Διάρκεια έκθεσης: 3 – 16/11/2017
Δευτέρα έως Σάββατο: 11:00 έως 19:00
Το ACTOPOLIS | Η τέχνη της δράσης
είναι ένα εγχείρημα του Goethe-Institut και του πολιτιστικού ιδρύματος Urbane Künste Ruhr.Η έκθεση στην Αθήνα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Οι ασταθείς οικονομίες, η αδυναμία των κρατικών θεσμών —αν όχι και η ολοκληρωτική αποτυχία τους—, οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, όπως και οι συνεχείς μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές καθορίζουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό τη ζωή στις κοινωνίες των πόλεων της περιοχής που εκτείνεται από την Τουρκία και την Ελλάδα ως τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Πώς επηρεάζεται η ζωή στον αστικό χώρο; Πώς μπορεί να αντιδράσει το άτομο σε τόσο ριζικές αλλαγές του ζωτικού του περιβάλλοντος;
Για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα αυτά, η πλατφόρμα ACTOPOLIS, που εγκαινιάστηκε το 2015, προσέφερε ένα πεδίο δοκιμών για εναλλακτικές λύσεις στον αστικό χώρο. Η τρέχουσα έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα του τριετούς προγράμματος. Σε αυτήν, οι θεατές θα δουν παραδείγματα των εγχειρημάτων από το Όμπερχάουζεν, την Άγκυρα / τη Μαρντίν, την Αθήνα, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, το Σαράγεβο και το Ζάγκρεμπ. Στο υλικό αυτών των εγχειρημάτων, που ξεπερνούν τα 45 στο σύνολό τους, αποκαλύπτεται μια πλούσια γκάμα επιλογών δράσης, για να διαμορφώσουμε και να αλλάξουμε τις πόλεις μας.
Στην Αθήνα την επιμέλεια του ACTOPOLIS ανέλαβαν η Ελπίδα Καραμπά και η Γλυκερία Σταθοπούλου. Μέσω της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών (ΠΑΤ) και σε συνεργασία με μια ομάδα καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, αρχιτεκτόνων και επιστημόνων ετοίμασαν μια σειρά από διαλέξεις σχετικές με τη δράση, τις Soft Power Lectures (Διαλέξεις Ήπιας Εξουσίας). Θεματικά η ΠΑΤ ασχολήθηκε τόσο κυριολεκτικά όσο και συμβολικά με το ζήτημα των δυνάμεων εξουσίας που λαμβάνουν χώρα στο πεδίο της πολιτιστικής πολιτικής. Εδώ γίνεται και μια κριτική απέναντι στους θεσμούς, στο πλαίσιο της οποίας αμφισβητούνται οι μέθοδοι των βίαιων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών μετασχηματισμών των σύγχρονων πόλεων και κοινωνιών.
Τα αποτελέσματα των Soft Power Lectures εκφράστηκαν καλλιτεχνικά από τους Πάνο Σκλαβενίτη, Σοφία Ντώνα, Δέσποινα Ζευκιλή, Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου και από προσκεκλημένους καλλιτέχνες, όπως οι Γιάννης Παπαδόπουλος, Κωστής Βελώνης, Άγγελος Κράλλης, Στεφανία Αμπλιανίτη και Σταυρούλα Μωρακέα, Θάλεια Ραυτοπούλου, Ευθύμης Θέου, Ηλέκτρα Αγγελοπούλου.
Από την Κροατία θα παρουσιαστεί η ηχητική εγκατάσταση με τίτλο «Full Range Society», των Bojan Gagić & Miodrag Gladović.
Από τη Σερβία έχει προσκληθεί η Mariela Cvetić με τη lecture performance «Gaudeamus igitur: The Self-Organised Artist in a State of Domestic Agoraphobia».
Μέσω της συνεργασίας με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και χάρη στο έργο και τα εργαστήρια της ΠΑΤ, το ACTOPOLIS θα γίνει για άλλη μια φορά ένας χώρος για δημόσιες συζητήσεις.
Παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα Soft Power Workshops (Εργαστήρια Ήπιας Εξουσίας) στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής»:
«Micromeria Acropolitana»
Εργαστήριο Daysign από τον Πάνο Σκλαβενίτη
Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, 1.00 μ.μ.– 4.00 μ.μ.
Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, 2.00 μ.μ. – 5.00 μ.μ.
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, 5.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ. (τελική παρουσίαση)
«Στίξη»
Εργαστήριο με συντονιστή τον Γιάννη Παπαδόπουλο
Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, 11.00 π.μ.– 3.00 μ.μ.
«Fire Cinema»
Σειρά προβολών από τον Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου
Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, 7.00 μ.μ.
Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, 6.00 μ.μ.
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου, 6.00 μ.μ.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα Soft Power Workshops, απευθυνθείτε στο Goethe-Institut (iris.asimakopoulou@goethe.de) ή στην Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών (pat.uoa@gmail.com
Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό: Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661043, vicky.trachani@athen.goethe.org / www.goethe.de/athen

 

 

 

 

You may also like...