Έκθεση ιστορικής φωτογραφίας «1922. Η Ελλάδα υποδέχεται τους Αρμένιους πρόσφυγες»

Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη.

Έκθεση ιστορικής φωτογραφίας με τίτλο «1922. Η Ελλάδα υποδέχεται τους Αρμένιους πρόσφυγες» για την αρμενική προσφυγική εγκατάσταση στην Ελλάδα θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας» (Ραιδεστού 32)  από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η έκθεση  συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και το περιοδικό «Αρμενικά» και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ, ημέρα που η Σμύρνη παραδόθηκε στις φλόγες και ο διεθνούς φήμης ελληνοαρμένιος συνθέτης Μιράν Τσαλικιάν θα συνομιλήσει με την αρμενική μουσική παράδοση. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες με είσοδο ελεύθερη.

Η έκθεση περιλαμβάνει 130 φωτογραφίες που καλύπτουν κυρίως την περίοδο 1922-1940, καθώς επίσης εκδόσεις και εφημερίδες των αρχών του 20ού αιώνα. Με αφετηρία την ευημερούσα αρμενική κοινότητα της Σμύρνης και την προ του 1922 ελληνοαρμενική παροικία, καταγράφεται η άφιξη των Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα και οι δραματικές συνθήκες της πρώτης εγκατάστασης. Ακολουθεί η οργάνωση των τοπικών κοινοτήτων, η δημιουργία ορφανοτροφείων, εκκλησιών και σχολείων, η ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Μεγάλο βάρος δίνεται στην εκπαίδευση και το ρόλο των ορφανοτροφείων ως κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης. Το ενδιαφέρον του επισκέπτη θα προσελκύσουν επίσης τα στιγμιότυπα καθημερινής ζωής, οι αναπαραστάσεις επαγγελμάτων, θεατρικών και μουσικών ομάδων, αθλητικών διοργανώσεων, καθώς και οι ομαδικές απεικονίσεις με διανοούμενους, λογοτέχνες και πνευματικές εν γένει προσωπικότητες της αρμενικής κοινότητας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ

«ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ»

Ραιδεστού 32,  Νίκαια

Τηλ.: 210 4913588

Εγκαίνια: Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, 7 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης:  14 Σεπτεμβρίου – 20 Νοεμβρίου 2022 

Ωράριο λειτουργίας:

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή  10:00-14:00

Πέμπτη  17:00-20:00

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου η έκθεση θα παραμείνει κλειστή.

Προσυνεννόηση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχολικών ομάδων:

στο 210 4913588, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 09.00-13.00

E-mail: pinakothiki.nikaia.rentis@gmail.com

https://pinakothiki-nikaiarentis.gr/

https://www.facebook.com/dimotikipinakothikinikaiasrenti/

 

You may also like...