Έκθεση «Ιπποκρατική Ιατρική δια μέσου των αιώνων»

 Έκθεση «Ιπποκρατική Ιατρική δια μέσου των αιώνων»
Η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την παράταση  της έκθεσης «Ιπποκρατική Ιατρική δια μέσου των αιώνων» μέχρι και τις 30.04.2014. Παράλληλα επεκτείνεται και η πραγματοποίηση του ομότιτλου εκπαιδευτικού  προγράμματος  για μαθητές της Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού κάθε Τετάρτη και Πέμπτη μετά από συνεννόηση με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών.
Η παράταση γίνεται λόγω της μεγάλης προσέλευσης των επισκεπτών και ιδιαίτερα του  πλήθους των μαθητών της  πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο ομότιτλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε στα πλαίσια λειτουργίας της έκθεσης.

Η έκθεση έχει συνδιοργανωθεί  από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών.                                                                                              
           Η έκθεση αφορά  στην ιστορία, τη μεθοδολογία και την κληρονομιά της Ιπποκρατικής Ιατρικής και  περιλαμβάνει  πρωτότυπα και αντίγραφα αντικειμένων που σχετίζονται με την ιατρική πρακτική (ανάγλυφα   αναθήματα,  προτομές, χειρουργικά εργαλεία, νομίσματα, εικονογραφημένες εκδόσεις).  Συνοδεύεται από επεξηγηματικά κείμενα, στα οποία παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή ποικίλων εκφάνσεων σχετικά με τις πρακτικές ίασης κατά την αρχαιότητα (Ασκληπιεία, Ιπποκράτειος Όρκος, Ιατρική Ορολογία, εξεταστικές μέθοδοι κ.ά.), καθώς και στη διαχρονική επιβίωση των αρχών της  Ιπποκρατικής Ιατρικής και Δεοντολογίας έως και σήμερα.

         Τα Ιωάννινα αποτελούν ένα σταθμό στην περιοδεύουσα παρουσίαση της έκθεσης σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, η οποία έχει ήδη παρουσιασθεί με επιτυχία στη Διεθνή Έκθεση EXPO 2010 στη Σαγκάη, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Αθήνα, στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, ενώ επόμενοι σταθμοί αποτελούν το Παρίσι και η Ζυρίχη. 

        Το έντυπο εποπτικό υλικό θα παραμείνει οριστικά στο Μουσείο Ιστορίας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς η έκθεση αυτή επανατυπώθηκε για να  παραμείνει οριστικά στην Ήπειρο.
Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιανουαρίου -30 Απριλίου 2014
Τόπος έκθεσης: Κάστρο Ιωαννίνων, Ιτς Καλέ, Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων
Ώρες έκθεσης: Τρίτη έως Κυριακή  (  12: 00 – 15:00 )
Τηλ. Επικοινωνίας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: 2651025585 (κ. Αγγελική Πανάτση)

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.                                                                  

                                                     

                                                                  Η Προϊσταμένη της Εφορείας
                                                                   Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου
                                                                            Δρ. Αρχαιολόγος

 

 

You may also like...