Έκθεση Ζωγραφικής “Ώρες” Γιώργος Παστάκας

Παρασκευή 28 Μαρτίου έως Πέμπτη 17 Απριλίου 2014 Έκθεση Ζωγραφικής “Ώρες” Γιώργος Παστάκας
Εγκαίνια: Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014, στις 20:00
ergaΗ νέα έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Παστάκα με τον τίτλο Ώρες που θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αποτελείται από 47 έργα που έχουν ως πηγή έμπνευσης το νησί της Τήνου. Η έκθεση αποτελείται από δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος, αποτελείται από 37 ελαιογραφίες που αποτυπώνουν το ιδιαίτερο τοπίο του νησιού καθώς και τη θρησκευτική ζωή του με τις μοναχές και τα ξωκλήσια. Πρόκειται για έργα που πρωτοεκτέθηκαν το 2008 με τον τίτλο Τηνιακοί Εσπερινοί υπό την αιγίδα του γάλλου πρέσβη ChristopheFarnaud στην Αθήνα. Η έκθεση γνώρισε σημαντική αναγνώριση και γράφτηκαν για αυτήν κείμενα από τους ιστορικούς τέχνης Αθηνά Σχινά και Δημήτρη Παυλόπουλο, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και από τον τέως πρόεδρο της Αδερφότητας των Τηνίων εν Αθήναις Δημήτριο Ζ. Σοφιανό. Ο δεύτερος κύκλος, αποτελείται από 10 μεγάλων διαστάσεων ελαιογραφίες που απεικονίζουν τα τραυματισμένα τοπία του νησιού, τα λατομεία και τους ανθρώπους που ζουν από αυτά. Τα έργα εκτέθηκαν για πρώτη φορά το 2010 με τίτλο Τα Τραύματα της Πέτρας στο μουσείο Μαρμαροτεχνείας του Πολιτισμικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Για την έκθεση έγραψαν κείμενα ο συγγραφέας Γιώργος Ν. Μανιώτης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παυλόπουλος. Σήμερα τα έργα ενώνονται με τον τίτλο Ώρες, σε μια έκθεση που έχει στόχο να αναδείξει το μυστηριακό τοπίο της Τήνου και τους ανθρώπους της. Το κατανυκτικό στοιχείο ενώνεται με τις ιδιαίτερες στιγμές που χαρακτηρίζουν τη ζωή στο νησί, το άγριο και φαινομενικά άγονο τοπίο γίνεται τόπος αναγέννησης τόσο της φύσης όσο και του πνεύματος. Ο επισκέπτης, έχει την ευκαιρία να δει μέσα από την εξπρεσιονιστική ματιά του ζωγράφου ότι ο ιδιαίτερος αυτός τόπος έχει περισσότερες από μια όψεις και να ταξιδέψει νοητά μαζί του στο νησί που ανέκαθεν υπήρξε πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες και σφράγισε την καλλιτεχνική ζωή της νεότερης Ελλάδας.
Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Κυριαζής H μουσική επιμέλεια είναι του Γιώργου Κουμεντάκη και την έκθεση ντύνει το έργο Requiem για το τέλος του Έρωτα. Σημειώνει ο Γιώργος Παστάκας για την Έκθεσή του Ώρες: Μέσα από τις ακολουθίες των Μεγάλων ή Βασιλικών Ωρών της ορθόδοξης Εκκλησίας, δημιουργήθηκαν οι δύο κύκλοι που είναι αφιερωμένοι στο νησί της Τήνου.Οι τέσσερις Λειτουργικές Ώρες, η Πρώτη, η Τρίτη, η Έκτη και η Ένατη, χωρίστηκαν ανά δύο.     

 

            Στην Πρώτη και στην Τρίτη Ώρα αποτυπώθηκαν οι Τηνιακοί Εσπερινοί ή Ο Κύκλος των 76 Ημερών. Η Πρώτη Ώρα, είναι η ώρα της Δημιουργίας του φωτός και της εξάλειψης του χάους. Μέσα στο φως γεννιούνται μορφές από έναν τόπο μυθικό, δεμένο με την παράδοση, τις ασκητικές μορφές των μοναχών της μονής του Κεχροβουνίου που δοξάζουν τη ζωή. Ξωκλήσια σκαλωμένα στον κυκλαδίτικο άνεμο, ατέλειωτο χερουβικό πάνω σε αρχαία σπαράγματα Βυζαντινών Τοιχογραφιών, σβησμένα χνάρια και ανάσες από θυμίαμα.             Η Τρίτη Ώρα, είναι η Αγιότητα του Τόπου από την χάρη του Πνεύματος, μετουσιωμένη σε μικρά ή μεγάλα Πανηγύρια σε καταστόλιστους λευκούς τοίχους με πολύχρωμες σημαίες και κλαδιά από βάγια και φοίνικες στα χαλασμένα ξύλινα πορτόνια τους.

 

Και είπε Κύριος:
Ιδού τόπος παρ’ εμοί, στήθι επί της πέτρας ηνίκα δ΄αν παρέλθη η δόξα μου, και θήσω σε εις οπήν της πέτρας και σκεπάσω τη χειρί μου επί εσέ, έως αν παρέλθω….
Γενομένης δε ώρας Έκτης σκότος εγένητο εφ’ όλην την γή έως ώρας ενάτης και την ενάτη εβόησεν ο Ιησούς φωνή μεγάλη λέγων
Ελωί  Ελωί,  λιμά σαβαχθανί

 

                                     (εκ του Κατά Μάρκου ιε 16 – 41)

 

Σημάδια από μαρμάρινα τραύματα, πληγές σε άνυδρη γη από νεκρές μηχανές πλάι σε εγκαταλελειμμένα ορυχεία. Ονόματα σκαλισμένα σε μάρμαρα λευκά. Δέηση των μακαρίων εργατών που κέντησαν με λοστούς τα σπλάχνα του νησιού. Ζωή μέσα από το θάνατο. Μαρμάρινα οστά από παλιούς συνοδοιπόρους που έδεσαν τα νιάτα και τη ζωή τους σε δύσκολο τόπο.

 

            Ένας τόπος πληγή. Ένας κόσμος σιωπής. Μια Ελλάδα αποτυπωμένη σε δέκα εικόνες, μια Εις Άδου Κάθοδος αυτών των ημερών, όμοιο τάμα πάνω στην ιερή εικόνα της Παναχράντου Δεσποίνης.

 

            Έφριξεν ορών, Σώτερ Άδης σε τον ζωοδότην, πλούτου των εκείνου σκυλεύονται, και τους απ’ αιώνος νεκρούς εξανιστώντα.

 

Μια ιστορία χαραγμένη στη λευκή μαρμάρινη ραχοκοκαλιά του τόπου αυτού. Ένα εικαστικό οδοιπορικό στην Ένατη ώρα της Ελλάδας.

 

                                                                                     Γιώργος Παστάκας
                                                                                   Δεκέμβριος 2013, Κηφισιά

 

Ο Γιώργος Παστάκας γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1956, στη Φλώρινα. ΣπούδασεστοΛονδίνο, στη Royal Academy of Fine Arts. Αναφορά στο έργο και στη πορεία της δουλειάς του, γίνεται στο νέο Λεξικό Νεοελλήνων Ζωγράφων του εκδοτικού οίκου Μέλισσα (εκδόθηκε το 2000). Από το 1992 μέχρι και σήμερα ασχολείται με τη μελέτη και την κατασκευή βυζαντινών εικόνων, τόσο με την παραδοσιακή μέθοδο όσο και με τη μέθοδο της εγκαυστικής.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1979: Ατομική έκθεση στη Λάρισα
1980: Ατομική έκθεση στο Βόλο
1981: Ομαδική έκθεση στη Θεσσαλονίκη
1985: Ατομική έκθεση στη Πάτρα
1986: Ατομική έκθεση στη Στουτγάρδη
1987: Κοπεγχάγη: Παρουσίαση τμήματος έργων του από τις σειρές Παλατιανή Ποίηση και Πτώση των Ερωτευμένων Αγγέλων.
1989: Ατομική έκθεση στη Ζάκυνθο
Δεκέμβριος 1991 – Ιανουάριος 1992: Εκπροσώπηση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας με δύο έργα μεγάλων διαστάσεων, στην πλατεία Sablon των Βρυξελλών.

 

16 Μαΐου 1992: Η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων επέλεξε δύο έργα του που εκπροσώπησαν επίσημα την Ελλάδα κατά την Αφή της Φλόγας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Έκτοτε ξεκινάει μακρόχρονη συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή.

 

1992: Ανάθεση των τοιχογραφιών στη νέα πτέρυγα της Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Ολυμπία.

 

1992: Ατομική έκθεση στην Παλαιά Πόλη της Ρόδου.

 

25 Απριλίου – 3 Ιουνίου 1993: Ατομική έκθεση στο Sources d’ Europe με τη σειρά Sacrae Divinae, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε.

 

Απρίλιος 2000: Ανάθεση από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων δημιουργίας έργου για την Αφή της Φλόγας στην Ολυμπία με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

 

2000: Επιλογή δύο έργων του από την Ολυμπιακή Επιτροπή για να φιλοτεχνήσουν την εκδήλωση της Βράβευσης των Ολυμπιονικών του Σύδνεϋ.

 

20 Μαρτίου 2002: Αναδρομική έκθεση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με έργα που φιλοτεχνήθηκαν από το 1978 μέχρι το 2001, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

 

2003: Ξεκινάει η ετοιμασία των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004.

 

Καλοκαίρι 2003: Μάσκες για την παράσταση των φοιτητών του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την παράσταση Βάκχες του Ευριπίδη που ανέβηκε στην Tréguier της Βρετάνης.

 

Σεπτέμβριος 2003: Έκθεση στο Μουσείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τις Μάσκες από τις Βάκχες του Ευριπίδη.

 

2004: Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή επιλέγει δύο έργα του για τη φιλοτέχνηση των επίσημων φακέλων των μελών της Δ.Ο.Ε. Τα έργα αυτά χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις της Επιτροπής.

 

2004: Ατομική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι με τίτλο Χρωματικές Σημειώσεις Μετά τη Σιωπή.

 

2005: Ατομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου με τίτλο Ο Μύθος του Περσέα.

 

Δεκέμβριος 2005 – Ιανουάριος 2006: Ατομική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι με τίτλο Ο Μυστικός κήπος της Αφροδίτης.

 

2008: Ατομική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι με τίτλο Τηνιακοί Εσπερινοί. Η έκθεση τέλεσε υπό την αιγίδα του Γάλλου Πρέσβη Christophe Farnaud και της Αδελφότητας των Τηνίων εν Αθήναις.

 

Καλοκαίρι 2009: Ατομική έκθεση στον Φαλατάδο της Τήνου με τίτλο Στους Ήχους του Αιγαίου.

 

Ιούνιος 2010 – Ιανουάριος 2011: Ατομική έκθεση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς με τίτλο Τα Τραύματα της Πέτρας. Έκτοτε ξεκινάει συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

 

Ιούλιος 2010: Μεταφορά της έκθεσης Τηνιακοί Εσπερινοί, στο Δημαρχείο της Τήνου. Η έκθεση συνέχισε να τελεί υπό την αιγίδα του Γάλλου Πρέσβη Christophe Farnaud και της Αδελφότητας των Τηνίων εν Αθήναις.

 

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Οι πίνακές του έχουν επαινεθεί τόσο από τον εγχώριο όσο και από τον ξένο καλλιτεχνικό τύπο ενώ έχουν γράψει για αυτούς τεχνοκριτικά κείμενα αρκετοί τεχνοκρίτες και ιστορικοί, ανάμεσά τους ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο καθηγητής Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παυλόπουλος, ο ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Αδελφότητας των Τηνίων εν Αθήναις και καθηγητής Δημήτρης Σοφιανός, η Αθηνά Σχινά και ο συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης.

 

Παρασκευή 28 Μαρτίου έως 17 Απριλίου  2014

 

Έκθεση Ζωγραφικής: “Ώρες”

 

Γιώργος Παστάκας

 

Εγκαίνια: Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014, στις 20:00 Εκθεσιακός χώρος 1ου & 2ου ορόφου Ώρες λειτουργίας: Δευ-Κυρ, ώρα 18:00 – 22:00
Είσοδος Ελεύθερη

 

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

 

Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. Where value begins
Dogkas Wines
Konstantinos
Playground Productions
Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
ΤΑ ΝΕΑ              METROPOLIS              Το Ποντίκι
Αθήνα 9,84         BHMAFM 99.5           Ως 3
Ε-go.gr,                Ελculture.gr                Clickatlife.gr
Culturenow.gr
    Mediasoup.gr            Monopoli.gr       In2life.gr
Camera Stylo online
Στάθμευσηστοεμπορικόκέντρο athensheart

 

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου AthensHeart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00.  Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.
Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

 

 

 

You may also like...