Έκθεση Ζωγραφικής Μαρία Κομπατσιάρη

eeeeekkkkkkkkkkkkthhhhhhhhhhhhhhhhhhΙταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, ΠΑΤΗΣΙΩΝ 47 ΙΧΝΗ/ΥΦΕΣ – ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΜΠΑΤΣΙΑΡΗ Τις πρόσφατες δημιουργίες της παρουσιάζει η Μαρία Κομπατσιάρη στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο με την έκθεση ΙΧΝΗ/ΥΦΕΣ.  Εγκαίνια Παρασκευή 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, στις 7μμ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 – 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11.00 – 17.00 ΣΑΒΒΑΤΟ 11.00 – 13.30 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η πρωτοτυπία και η συνέπεια, η ενότητα και ο συνεχής πειραματισμός σε μέσα και τρόπους χαρακτηρίζει τη δουλειά της δημιουργού, μια δουλειά που διαρκώς εξελίσσεται μέσα από διαδικασίες μεταμόρφωσης, ανανέωσης και μετάπλασης των βασικών της στοιχείων, προκαλώντας, κάθε φορά, διαφορετικές προσεγγίσεις, αναγνώσεις και αφηγήσεις, μορφοποιώντας εμπειρίες, ψυχικές καταστάσεις και συμπεριφορές, μελετώντας με επιμονή τα υλικά και την υφή τους, την έννοια του χώρου, τις λειτουργίες του χρώματος και του φωτός, τις διαδρομές μεταξύ γεωμετρικής τάξης και εξπρεσιονιστικής έντασης, λογικής και συναισθήματος. Η δυνατότητα να ασχολείται ταυτόχρονα με προτάσεις που κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα έκφρασης, είναι συνεκτικό και ανανεωτικό στοιχείο. Η πυκνότητα του χρώματος και ο αυθορμητισμός της χειρονομίας, ο δυναμισμός της κίνησης και ο ρυθμικός παλμός που διακρίνει τις ζωγραφικές συνθέσεις και τα ασπρόμαυρα σχέδιά της συμβιώνει με την πολυπλοκότητα των ψηφιακά επεξεργασμένων εικόνων-εκτυπώσεων, αλλά και την ευαισθησία και τον χειροτεχνικό χαρακτήρα των αντικειμένων και των κατασκευών της σε χαρτί. Η γραφή, που την ενδιαφέρει ιδιαίτερα, εμφανίζεται κυρίαρχη στις πιο πρόσφατες συνθέσεις της -μια γραφή ενστικτώδης, επαναλαμβανόμενη και εμμονική που έρχεται να απεικάσει τη ζωτική της σχέση με τον κόσμο, τη στάση και την αντίδρασή της απέναντι στις τραγικές πραγματικότητες και αγωνίες μιας κρίσιμης και μεταβατικής εποχής, όπως η σημερινή.
Επιμελητής των εκθέσεων: Γιάννης Μπόλης, ιστορικός τέχνης.
Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της ζωγράφου www.kompatsiari.gr

Νωρίτερα την ίδια μέρα, στις 6μμ, θα γίνουν τα εγκαίνια της παράλληλης έκθεσης της Μαρίας Κομπατσιάρη με τίτλο ΙΔΙΟΛΕΚΤΑ-ΔΙΑΛΟΓΟI στο Επιγραφικό-Νομισματικό Μουσείο Αθηνών (Τοσίτσα 1, Αθήνα).
INFO
ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Εγκαίνια την Παρασκευή 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, στις 6μμ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 – 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΤΡΙΤΗ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:30 – 15:00
Τοσίτσα 1, Αθήνα / Τ. 210 8232950, 210 8217637 / E. ema@culture.gr

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Αποφοίτησε από το Φαρμακευτικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ασχολείται με τη ζωγραφική από το 1980. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και χρώματος σε προπαρασκευαστικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής στο Κέντρο Χαρακτικής Νεάπολης με το Ruud Matthes & λιθογραφίας με την Erika Gudensrajer. Παρακολούθησε τα μαθήματα Πολιτισμού κα ιστορίας της Τέχνης που διοργανώνει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης από το 2008-2015. Παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ” Η ΡΩΣΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡEΙΑ 7+1 Μαθήματα” που διοργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη, το Νοέμβριο 2013 – Ιανουάριο 2014.
Είναι μέλος του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. (Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδας). Είναι μέλος του Ε.Τ.Ε.Ε. (Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας) . Είναι μέλος του Ο.Σ.Δ.E.Ε.Τ.Ε. (Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Των Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους). Είναι μέλος του International Art Council (Kokusai Bijyutsu Shingikai) – Ιαπωνία. Είναι μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Διετέλεσε (2009-2010) μέλος της επιτροπής εικαστικών των Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε 22 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε περίπου 165 ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο (Ιταλία, τη Βραζιλία, την Τουρκία, τον Καναδά, τη Χιλή, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ιαπωνία, τη Συρία, την Ισπανία).
Έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις για τη δουλειά της στην Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.
Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές, κρατικές και δημόσιες συλλογές.
Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Πατησίων 47 – 10433 – Aθήνα
Tηλ: +30 210 5242646, fax: +30 210 5242714
www.iicatene.esteri.it
www.facebook.com/IICAtene – www.twitter.com/IICAtene

You may also like...