Έκθεση ζωγραφικής «Εικασία της εικασίας» του Κώστα Σπυρόπουλου

www.mcf.gr Έκθεση ζωγραφικής «Εικασία της εικασίας» του Κώστα Σπυρόπουλου 14 Δεκεμβρίου 2017-7 Ιανουαρίου 2018 Ώρες Λειτουργίας: 18.00 – 22.00 Εγκαίνια Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στις 18:00 Φουαγιέ 1ου & 2ου ορόφου Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εγκαινιάζει την έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου, με τίτλο «Εικασία της εικασίας», ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Λονδίνο με μεγάλη επιτυχία, στις 3 Οκτωβρίου 2017. Τα έργα του Σπυρόπουλου είναι ανοιχτά έργα Τέχνης, δηλαδή επιδέχονται πολλαπλές αναγνώσεις, για αυτό έχουν μια οικουμενικότητα, μια απήχηση σε πολλές κοινωνικές, αλλά και ομάδες διανόησης. Δεν διστάζει να ζωγραφίζει «άχρηστα πράγματα», άδεια κουτιά, άχρηστες διαφημίσεις των Μ.Μ.Ε., φιλοσοφικές διατυπώσεις και σκηνές του δρόμου. Τα αυτοκίνητα και οι μηχανές, που  υπό προϋποθέσεις είναι χρήσιμα, αποτελούν συχνές αναφορές μέσα στο κοινό πολιτισμικό πεδίο της καθημερινότητας, της πολυπλοκότητας και της συνάφειας. Η ζωγραφική του δεν εξυπηρετεί σκοπιμότητες και διαφεύγει από τα όρια της τεχνικής και της τεχνολογίας. Η ζωγραφική του εικάζει και εικάζεται.
Ο ζωγράφος αφιερώνει αυτή την έκθεση:
α) Στον Πήτερ Παν  γιατί δεν γερνάει ποτέ.
β) Σε αυτούς που θέλουν και μπορούν να βλέπουν, όπως δεν έχουν διδαχθεί να βλέπουν.
γ) Σε όλα τα πλάσματα του κόσμου που αναδύονται από την αθανασία του σκότους στην θνητότητα του φωτός.
δ) Στον εαυτό του που δεν καταλαβαίνει την μονιμότητα των πραγμάτων, γιατί είναι ενήλικας με ανήλικα μάτια.
ε) Σε αυτούς που δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί, που είναι ελεύθεροι.
στ) Σε αυτούς που τολμάνε να σκέφτονται και να εκφράζουν την αλήθεια, δίχως να λογαριάζουν το κόστος.
ζ) Σε αυτούς που γεννήθηκαν, έζησαν και πέθαναν ως επαναστάτες για τη νέα γνώση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
η) Στους καλούς δασκάλους που διδάσκουν με φρόνηση το παρελθόν, για να μπορέσουμε να περπατήσουμε στο μέλλον.
θ) Στους γονείς του που του δίδαξαν την “αισθητική” της ζωής.

Βιογραφικά στοιχεία Ο Καθηγητής και ζωγράφος Κώστας Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Από την παιδική ηλικία θαύμαζε τους μεγάλους ζωγράφους και επιστήμονες, επιπλέον, γνώρισε τη βυζαντινή τέχνη μέσω της δημιουργίας τοιχογραφιών σε εκκλησίες στην πόλη της Πάτρας.Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην ειδικότητα της Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έπειτα εργάστηκε στο Πνευμονολογικό Τμήμα του Riley Hospital for children Indiana, USA, στο οποίο διετέλεσε και Επισκέπτης Καθηγητής. Επίσης, συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Brompton και στο London Chest Hospital του Λονδίνου. Το 1990 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και από το 2005 είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής του πνευμονολογικού τμήματος. Είναι μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (European Respiratory Society – ERS).Παράλληλα με τις σπουδές του στην επιστήμη ταξιδεύει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για αρκετά χρόνια όπου κάνει σπουδές στην Τέχνη (Heron Art Institute, USA) και εκθέτει την δουλειά του σε γκαλερί, διεθνείς Artfair και Biennale σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής. Για οκτώ χρόνια δίδαξε, ως Αναπληρωτής Καθηγητής, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το μάθημα της Εικαστικής Ανατομίας και έγραψε σχετικό βιβλίο το οποίο εκδόθηκε από το οικείο Πανεπιστήμιο. Το τελευταίο του βιβλίο «Λύσεις και αναλύσεις» εκδόθηκε το 2016 από το Μουσείο Κατσίγρα στη Λάρισα Έχει παρουσιάσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στην Ιταλία (Φλωρεντία, Πιατσέντσα, Βερόνα, Πρίντεζι, Άζολο, Παλέρμο, Σαν Μαρίνο), στην Αυστρία (Ινσμπρουκ), στη Βουλγαρία (Σόφια), στις ΗΠΑ (Λος Άντζελες), στη Γαλλία (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου, στην Τουρκία (Κων/πολη), στον Καναδά (Βανκούβερ), στο Βέλγιο (Βρυξέλλες), στην Τσεχία (Πράγα, Πίλσεν), στο Αζερμπαϊτζάν (Καμπάλα), στη Σερβία.

Επίσης, συμμετείχε σε διεθνείς Artfair σε Τουρκία (Κων/πολη 2005, 2009), Τσεχία (Πράγα 2005), Αυστρία (Ινσμπουργκ 2009), Ελλάδα (Αθήνα 2010), Ιταλία (Φλωρεντία 2006, Βερόνα 2013, Πιατσέντσα 2016), Αζερμπαϊτζάν (Καμπάλα 2015), Γαλλία (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου 2016), Καναδά (Βανκούβερ 2016) και Διεθνείς Μπιενάλε: Τσεχία (Πίλσεν 2006, 2008), Ιταλία (Άζολο 2010, Παλέρμο 2013), Κίνα (Πεκίνο 2017). Έργα του βρίσκονται σε μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Πατρών, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Δημαρχείο Φλωρεντίας και αλλού.

Ακόμη, επελέγη από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ιταλίας και συμπεριελήφθη στην έκδοση Rembrandt 2016 που έγινε με την συμπλήρωση 410 ετών από την γέννηση του Rembrandt (1606–2016) ως ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της διεθνούς σύγχρονης τέχνης.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579
Διάρκεια Έκθεσης: 14 Δεκεμβρίου 2017 – 7 Ιανουαρίου 2018
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 18.00 – 22.00
Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στις 18.00.
Είσοδος Ελεύθερη

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00-22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τh 10:00 έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

You may also like...