Έκθεση Έργων της Θάλειας Φλωρά – Καράβια στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

sjhdiwΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Η έκθεση με τίτλο «Μακεδονία – Ήπειρος 1912-1913. Εντυπώσεις από τον πόλεμο – Σχέδια της Θάλειας Φλωρά – Καραβία από τη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου», θα λειτουργεί στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο  Μπίλλη, Πλ. Ιπποδρομίου, τηλέφωνα 2310 264668, 2310 274167), από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου 2016.
Η Θάλεια Φλωρά – Καραβία (1871 – 1960), από τη Σιάτιστα της Μακεδονίας, στις παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων ήταν ήδη μια καταξιωμένη ζωγράφος, εγκατεστημένη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με σπουδές στο Μόναχο και πλούσια καλλιτεχνική και εκθεσιακή δραστηριότητα. Με το ξέσπασμα του πολέμου, το 1912, έσπευσε στο μέτωπο με σκοπό την αποστολή ανταποκρίσεων για την αλεξανδρινή «Εφημερίδα» της ομογένειας, την οποία εξέδιδε ο σύζυγός της, Νικόλαος Καραβίας. Με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε ένα πολύμηνο οδοιπορικό στις πόλεις και τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, ακολουθώντας τον ελληνικό στρατό και καταγράφοντας τις εντυπώσεις της.
Στα έργα της, που δημιούργησε με μολύβι, κραγιόνια, κάρβουνο, παστέλ, άλλα απλά σκίτσα και άλλα περισσότερο δουλεμένα, αποτύπωσε τα νέα ελληνικά εδάφη, τοπία, όψεις των πόλεων, σκηνές από την καθημερινότητα των ανθρώπων που συναντούσε, κατοίκων και προσφύγων, αλλά και από τη ζωή των στρατιωτών, ενώ ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνουν οι σκηνές από τα νοσοκομεία του πολέμου.
Μια άλλη μεγάλη ομάδα έργων αποτελείται από τις προσωπογραφίες επωνύμων και ανωνύμων (μέλη της βασιλικής οικογένειας, παράγοντες της ελληνικής διοίκησης, γιατροί, ιερείς, στρατιωτικοί, οπλαρχηγοί, αντάρτες, πρόσφυγες κ.ά.), οι οποίοι απαθανατίζονται από τη ζωγράφο με ταχύτητα και αυθορμητισμό, γεγονός που τους προσδίδει μια χαρακτηριστική αμεσότητα
Πρόκειται για μοναδικά ντοκουμέντα, αποτυπωμένα τη στιγμή που γραφόταν η ιστορία, υπό αντίξοες συνθήκες, από μια παρατηρητική και ευαίσθητη αυτόπτη μάρτυρα. Σημαντικός αριθμός αυτών φυλάσσονται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 08.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

You may also like...