Έκθεση Έργων Καθηγητών και Φοιτητών της Accademia Albertina Di Belle Arti του Τορίνο

Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και η Ακαδημία Albertina di Belle Arti του Τορίνο – μια από τις ιστορικότερες και σημαντικότερες Ακαδημίες Τεχνών της Ιταλίας- έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, μια συνεργασία που περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές επισκέψεις φοιτητών και φιλοξενία εκθεσιακών δραστηριοτήτων.

Το καλοκαίρι του 2021, η Ακαδημία Albertina di Belle Arti του Τορίνο υποδέχτηκε στις αίθουσες του Hypogeum του Rotonda del Talucchi, στο πλαίσιο της Θερινής Έκθεσης, μια επιλογή έργων video art από την ομόλογη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει ο Κοσμήτορας της Ακαδημίας Albertina, Edoardo Di Mauro, τα έργα που επιλέχθηκαν για εκείνη την έκθεση χαρακτηρίστηκαν από υψηλό επίπεδο προβληματισμού, ικανού να εκτείνεται σε θέματα που κυμαίνονται από την κοινωνική καταγγελία, τη διερεύνηση των τόπων της αστικής ζωής, την αρχετυπική διάσταση του παρελθόντος και της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής, μέχρι την ειρωνική αποκάλυψη των μηχανισμών που χαρακτηρίζουν τον «πολιτισμό της εικόνας» που έχει υπερισχύσει του λόγου. Στο Τορίνο, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών στους ιδιαίτερους εκθεσιακούς χώρους της Ακαδημίας, σε μια όμορφη παρουσίαση, εκτεθειμένα σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία υπήρξε μεγάλη προσέλευση κοινού.

Αντιστοίχως, ο Καλλιτεχνικός Σταθμός της ΑΣΚΤ στην Ύδρα υποδέχεται τα έργα καθηγητών και καλλιτεχνών από την Albertina Accademia di Belle Arti με την προοπτική να διευρυνθεί ένας διάλογος που έχει πολύ βαθιές πολιτισμικές ρίζες και παράγει, ακόμη και σήμερα, μια διαλεκτική με ευρείες προοπτικές και δυναμισμό, στηριγμένη στο πρωτογενές εκείνο υλικό που αποτελεί θεμέλιο για τις επερχόμενες καλλιτεχνικές μας διερευνήσεις.

Στην έκθεση που τιτλοφορείται Anime παρουσιάζεται, σε επιμέλεια του G. Romeo, μια επιλογή έργων καλλιτεχνών από την Albertina Academy, δασκάλων και μαθητών, φιλοξενούμενων της ΑΣΚΤ στους χώρους του καλλιτεχνικού σταθμού της Ύδρας, ενός συναρπαστικού νησιού του Αργοσαρωνικού, του οποίου η γοητεία έχει μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια χάρη στη σύγχρονη τέχνη.

Η Ακαδημία Albertina παρουσιάζει εικαστικές προτάσεις των καθηγητών Salvo Bitonti, Roberta Fanti, Stefano W. Pasquini, Alex Pinna, Laura Valle και των μαθητών Giuseppe Gallace, Vahid Rastgou, Arianna Scubla, Andrea Stefanelli και Alice Wunderle, ικανών να εκπροσωπήσουν με το έργο τους την ποικίλη εκπαιδευτική προσφορά της Ακαδημίας πού ενδυναμώνεται με τη μεταμοντέρνα διάσταση της τεχνολογίας και του θεάματος. Αυτά τα χαρακτηριστικά οδηγούν σε ένα κλίμα γενικευμένου στιλιστικού εκλεκτικισμού, με κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος την επανερμηνεία των εννοιολογικών και pop εκφράσεων, της ζωγραφικής και της γλυπτικής και ένα σημαντικό άνοιγμα στη χρήση φωτογραφίας, βίντεο και ψηφιακών τεχνολογιών, ικανών να χτίσουν μια γέφυρα μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, παράδοσης και καινοτομίας, κοιτώντας προς το μέλλον.

Συμμετέχοντες: Salvo Bitonti, Roberta Fanti, Giuseppe Gallace, Stefano W. Pasquini, Alex Pinna, Vahid Rastgou, Arianna Scubla, Andrea Stefanelli, Laura Valle, Alice Wunderle

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1836

Καλλιτεχνικός σταθμός της ΑΣΚΤ στην Ύδρα (Αρχοντικό Τομπάζη) Εγκαίνια: 10 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 17.00 Διάρκεια έκθεσης: 10 – 21 Σεπτεμβρίου 2022 Ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 17.00 έως τις 21:00

 

 

You may also like...