Έκθεση«Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice l Jean Christophe Ballot» στο ΚΜΣΤ

Διοργάνωση «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη»
12 Οκτωβρίου 2012 – 27 Ιανουαρίου 2013
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Τις πολλές όψεις του Μουσείου του Λούβρου θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει το κοινό της Θεσσαλονίκης –κάτοικοι και επισκέπτες- το επόμενο διάστημα, για πρώτη φορά μέσα από τις εκθέσεις που διοργανώνονται και φιλοξενούνται στα μουσεία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) με το γενικό τίτλο «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», από τις 12 Οκτωβρίου 2012 έως τις 27 Ιανουαρίου 2013.
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Μουσείο του Λούβρου, σε συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο της γαλλικής πρωτεύουσας για την Αρχαία Μακεδονία και το Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με έργα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας (Οκτώβριος 2011-Ιανουάριος 2012), και εντάσσεται στις δράσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τα 47α ΔΗΜΗΤΡΙΑ που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Έκθεση «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice l Jean Christophe Ballot»
12 Οκτωβρίου 2012-27 Ιανουαρίου 2013
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μονή Λαζαριστών (1ος και 2ος όροφος)

Με την έκθεση «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο» και συγκεκριμένα φωτογραφίες δυο αναγνωρισμένων σύγχρονων φωτογράφων, παραγγελιοδόχων του προγράμματος σύγχρονης τέχνης του Μουσείου του Λούβρου, του Ιταλού Mimmo Jodice και του Γάλλου Jean Christophe Ballot» συμμετέχει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 27 Ιανουαρίου, στη Μονή Λαζαριστών.
Η διοργάνωση «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη»,πραγματοποιείται από τα 5 Μουσεία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού με το Μουσείο του Λούβρου, ενώ παράλληλα εντάσσεται στις δράσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και στα 47α ΔΗΜΗΤΡΙΑ που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.
Την ιδέα της έκθεσης «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο» και την επιμέλεια της έχει, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Εκθέσεων και του Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου του Λούβρου, η Κατερίνα Κοσκινά, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΜΣΤ, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος, η οποία υπήρξε μαθήτρια της Σχολής του Λούβρου.
Βοηθός Επιμελήτρια: Δόμνα Γούναρη
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Στα πλαίσια της έκθεσης «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice l Jean Christophe Ballot» σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλες τις σχολικές βαθμίδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει τη γνωριμία με το θεσμό του μουσείου και πιο συγκεκριμένα με το Μουσείο του Λούβρου & το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μέσα από το λόγο και τη δράση. Οι μαθητές ανακαλύπτουν τη φωτογραφία πορτρέτου και την αρχιτεκτονική φωτογραφία των Jean Christophe Ballot και Mimmo Jodice, ζωγραφίζουν τα αυτοπορτρέτα τους και ζωντανεύουν με εικαστικές παρεμβάσεις τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους.
Το τετράδιο δημιουργικής δράσης για παιδιά και συνοδούς

Γονείς και παιδιά-επισκέπτες της έκθεσης «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice l Jean Christophe Ballot» μπορούν να προμηθευτούν από την είσοδο του μουσείο το τετράδιο αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης, που σχεδιάστηκε από τις υπεύθυνες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου ειδικά για αυτούς.
Το τετράδιο καθοδηγεί τους γονείς να πραγματοποιήσουν αυτόνομες επισκέψεις στο χώρο του μουσείου, χωρίς προϋπάρχον γνωστικό υπόβαθρο και περιέχει προτεινόμενες δραστηριότητες, παιχνίδια, πληροφορίες και θέματα προς συζήτηση ώστε να προάγει την αλληλεπίδραση ενηλίκου- ανηλίκου και μουσείου και τη δυναμική αλληλεπίδραση των μελών μιας οικογένειας, μέσα από ένα ευχάριστο και ελεύθερο τρόπο έκφρασης και δράσης.
Το έντυπο συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα υλικά για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων και τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν τις δράσεις και στο σπίτι.
Το δημιουργικό εργαστήριο

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012, 11.00-13.00
(Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής έως τις 15.11. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσκαλεί γονείς και παιδιά να συμμετέχουν στο δημιουργικό εργαστήριο «Αυτοπορτρέτο», στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice l Jean Christophe Ballot».
Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τη φωτογραφία πορτρέτου μέσα από τη δουλειά του Mimmo Jodice στο δεύτερο όροφο του μουσείου. Ο Mimmo Jodice φωτογραφίζει τα πρόσωπα των ανθρώπων που εργάζονται στο μουσείο του Λούβρου και τα πρόσωπα κάποιων εικονιζόμενων στα μεγάλα ζωγραφικά αριστουργήματα που εκτίθενται στο Λούβρο.
Το εργαστήριο περιλαμβάνει περιήγηση στα έργα του Mimmo Jodice και δημιουργικές δραστηριότητες αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού στο χώρο του εργαστηρίου, στη σοφίτα του ΚΜΣΤ.
Ηλικίες παιδιών: 6-12
Κόστος συμμετοχής: 1€ για κάθε συμμετέχοντα (τιμή ομαδικού εισιτηρίου)
Για συμμετοχή & πληροφορίες: Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, 2310 589222, 2310589143

Οι ξεναγήσεις
Ξεναγήσεις σε τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή άλλες ομάδες στην έκθεση «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice l Jean Christophe Ballot». πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο τηλ. 2310 589222.
Τις Κυριακές 18/11, 2/12, 16/12, 13/1 και 27/1 στις 12:00, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές ξεναγήσεις για τους επισκέπτες της έκθεσης (ανοιχτή συμμετοχή με το εισιτήριο της έκθεσης).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589140-1 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com
Πληροφορίες: 2310 589140/1, info@greekstatemuseum.com
Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου 2012 – 27 Ιανουαρίου 2013
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00

You may also like...